Tips voor thuis:

Het vermijden van geweld is altijd nog de beste oplossing. Echter dit is niet altijd mogelijk.

Zelfverdediging bestaat uit effectieve, logische en doelgerichte handelingen die je zelfvertrouwen geven. Deelname aan deze cursus is niet afhankelijk van geslacht of  van fysieke kracht.

Bedenk: we hebben het over “zelf-verdediging”, en niet over “ego-verdediging”. Juist dat laatste is de bron van veel conflicten. Mensen worden gekrenkt in hun ego. En dat ego is vaak heel groot! Bovendien zijn bij zelfverdediging anticipatie en verbale vaardigheden van groot belang. Anticiperen betekent zo vroeg mogelijk een potentiële conflictsituatie herkennen en maatregelen treffen om een dreigende situatie te vermijden. Daarnaast zijn verbale vaardigheden bruikbaar om conflicten te vermijden c.q. te hanteren. Lukt dat niet en wordt de bedreiging omgezet in fysiek geweld, dan is regel 2 van toepassing: WINNEN!!!

Geweld is een serieuze zaak en je weet nooit hoe het kan eindigen. Je kunt geen halfslachtige maatregelen nemen. Je moet winnen, overleven. Overigens hoor je jezelf wel te houden aan de Nederlandse wet. Dit houdt in: na uitschakeling van het gevaar is er geen dreiging meer en gaan we niet verder. Immers op dat moment wordt de verdediger de aanvaller.

Zelfverdediging is geen sport! Het is de bedoeling om de gemiddelde man of vrouw weerbaar te maken tegen geweld. Het gaat niet om het aanleren van een eindeloze hoeveelheid technieken. Het gaat erom te kunnen blijven functioneren in bedreigende situaties. Je mag niet opgeven omdat je moe bent, pijn hebt enz.. Straatgeweld is geen sport, er zijn geen scheidsrechters, je kunt niet aftikken. Overgave is destructief voor jezelf.

 

Enkele tips:

Hieronder staan enkele tips -niet om te voorkomen, dat is nu eenmaal onmogelijk- maar om de kans te verminderen dat je slachtoffer wordt.

Wie is de potentiële dader?

Dat is in 1 oogopslag te zien aan het kapsel en de kleding!

Was dat maar waar!!!

Het kan iedereen zijn. Maar laten we nu niet paranoïde worden en iedereen bij voorbaat al verdenken.

 

Wie zijn slachtoffer?

Er bestaat geen uiterlijk of karakteristiek kenmerk voor een slachtoffer.

Wel weten we dat bepaalde groeperingen slachtoffers zoeken. Het slachtoffer is ook altijd in de minst gunstige situatie (onder invloed van drank of drugs, onzekere uitstraling, met zijn rug naar de dader gericht, op een onverwacht moment).

We kunnen niet altijd voorkomen dat we slachtoffer worden, maar we kunnen wel verschillende voorzorgsmaatregelen in acht nemen en onszelf leren verdedigen.

 

Probeer in een noodsituatie de volgende regels in acht te nemen:

 • Houd het hoofd koel en probeer vol zelfvertrouwen over te komen.
 • Blijf de aanvaller in de ogen aankijken (een aantal mensen worden hierdoor onzeker), maar let wel op de totale omgeving.
 • Laat de aanvaller niet achter je komen.
 • Probeer de aanvaller te verrassen en kies een zo kwetsbaar mogelijk lichaamsdeel.
 • Onderschat de aanvaller nooit en verwacht het onverwachte.

 

Enkele tips voor zelfbescherming. Ze zijn bedoeld om je te leren denken hoe een dader of crimineel denkt. Bestudeer ze en ze kunnen je een algemeen inzicht geven waardoor je kunt voorkomen dat je een gemakkelijk slachtoffer wordt.

 • Zorg ervoor dat je voortdurend alert bent. Wees bewust van je omgeving. Zodra je argwaan krijgt betreffende een bepaalde situatie of persoon(en), zorg dan dat je onopvallend wegkomt.
 • Sta niet toe dat mensen te dicht bij je komen. Ga ontspannen weg maar ga zeker niet angstig tegen een muur staan.
 • Kijk bij het binnen komen van een gebouw waar de nooduitgang is.
 • Wanneer je grote geldbedragen aan contant bij je hebt zorg dan dat je nooit alleen bent.
 • Het beste tijdstip om geld te pinnen (bancontact voor de Belgen onder ons) is overdag.
 • Voorkom grote mensenmassa’s, of ga weg als het te druk wordt.
 • Zorg dat belangrijke eigendommen (zoals paspoort, portemonnee, etc.) zich niet in een handtasje, zijvak van een rugzak of steekzak van een jas bevinden. Stop deze in een afsluitbare binnenzak.
 • Tracht nooit 2 handen vol te hebben, maar altijd 1 hand vrij.
 • Voorkom bij duisternis of in het donker alleen over straat te gaan. Laat je eventueel wegbrengen of neem een taxi.
 • Voel je je bedreigd of wordt je achtervolgd, probeer dan zo kalm mogelijk te blijven. Indien mogelijk ga dan een winkel, bar, politiebureau, bank, ziekenhuis of ander openbaar gebouw binnen. Je kunt een taxi of een bekende bellen om te vragen of deze je komt ophalen.
 • Blijf steeds lopen op drukke wegen en maak geen gebruik van afgelegen, verlaten straten. Snijd uiteraard nooit de weg af over een stuk braakliggend terrein of bouwgrond.
 • Wanneer je de situatie bij het verlaten van de taxi niet vertrouwt, vraag dan of de chauffeur met je meeloopt of dat die wilt wachten tot je binnen bent.
 • Zoek de sleutel die je nodig hebt nooit bij de deur, maar neem deze bij voorbaat al in de hand. Je hebt dan tevens een uitstekend wapen. Hierdoor ben je in staat je te concentreren op de omgeving.
 • Ontdek je bij thuiskomst inbraaksporen, loop dan niet alleen het huis in maar bel eerst het alarmnummer 112.

 

Voor degenen die kinderen hebben:

 • Houd je kinderen voortdurend in het oog. Als je ergens anders mee bezig bent laat dan een ander goed op je kinderen letten.
 • Laat je kinderen nooit alleen bij een zwembad of open water. Kleine kinderen laat je ook niet alleen in een badje, zelfs niet voor 2 seconden. Zeker niet als er iemand aan de deur staat of de telefoon gaat. Als het echt belangrijk is komen of bellen ze een andere keer nog wel een keer. Neem bij voorkeur je het kind mee.
 • Instrueer je kinderen om regelmatig te kijken of ze pappa en mamma nog kunnen zien.
 • Zeg tegen je kinderen dat -als ze verdwaald zijn- ze snel maar voorzichtig naar een dichtstbijzijnde winkel, bar, politiebureau, bank, ziekenhuis of ander openbaar gebouw moeten gaan.
 • Vertel je kinderen dat ze nooit met vreemde personen mee moeten gaan. Ook niet wanneer deze je kinderen vertellen dat zij ze komen ophalen.
 • Leer E.H.B.O.

Tenslotte:

Als je dan toch het slachtoffer wordt, stel de aanvaller dan zo snel mogelijk buiten gevecht. Breng nooit meer lichamelijk letsel toe dan strikt noodzakelijk is. Indien je toch met geweld door blijft gaan, kan de rechter de rollen omdraaien en de aanvaller tot slachtoffer uitroepen. Dit houdt in dat jij op dat moment de dader bent (Wetboek van Strafrecht, art. 41).