de dynamsche Japanse krijgskunst van de Japanse Samurai.
De basisprincipes van het AiKi Ju Jitsu komen voort uit de traditionele Japanse kijk op karaktervorming, zelfverdediging en niet tevergeten gezondheid.
Het AiKi Ju Jitsu is opgebouwd uit oefeningen ter bevordering van de gezondheid in combinatie met zelfverdediging. Hoewel we ook solo-vormen kennen, beoefenen we het AiKi Ju Jitsu meestal met een trainingspartner. Hierbij neemt de één de rol van de aanvaller en de ander de rol van de verdediger aan. Deze vorm van trainen ontwikkelt de alertheid, coördinatie, timing, precisie, balans en snelheid.
Het basisprincipe van AiKi Ju Jitsu is het gebruik maken van de kracht en intensiteit van de aanvaller. Hierdoor kan het AiKi Ju Jitsu door iedereen beoefend worden, ongeacht fysieke kracht, leeftijd, of geslacht.
De dynamiek komt door de grote bewegingen namelijk het principe van O Mawashi (grote cirkels). De bron van deze bewegingen ligt in het hanteren van bij de Katana (Japans zwaard).
Het AiKi Ju Jitsu kent van oudsher ook het Buki Jitsu (wapentraining). De wapens die gebruikt werden waren afkomstig van de Samurai.
Er wordt op de oneven weken (week 1,3,5, enz.) met de Jo (middellange stok 1.28 meter) getraind en op de even weken (week 2,4,6, enz.) met de BokTo (houten oefenzwaard) getraind.
Het basis curriculum t/m ShoDan AiKi Ju Jitsu:
- Ukemi Waza: 17 basisbewegingen
- Kihon: 20 worpen/ neerhaaltechnieken & slagen, stoten & trappen
- Gatame: 25 controletechnieken
- Jo: 20 Suburi
- Bokto / Iaito: Suburi, Kata & Bunkai
- Yakusoku Kumi: vastgestelde oefenvormen
- Jiyu Kumi: vrij sparren
- Tamesi Wari: breektechnieken
- KyuSho & Katsu: 65 zenuwdrukpunten en het herstellen
Voor de exameneisen van KYU- & DAN-Shinsa:
6de Kyu AiKi Ju Jitsu
5de Kyu AiKi Ju Jitsu
4de Kyu AiKi Ju Jitsu
3de Kyu AiKi Ju Jitsu
2de Kyu AiKi Ju Jitsu
1ste Kyu AiKi Ju Jitsu
SHODAN AiKi Ju Jitsu
NIDAN AiKi Ju Jitsu
SANDAN AiKi Ju Jitsu
YONDAN AiKi Ju Jitsu
GODAN AiKi Ju Jitsu
De 2 pijlers (In & Yo) van het AiKi Ju Jitsu.
Het AiKi Ju Jitsu kent 2 pijlers, 2 fundamenten van waaruit het AiKi Ju Jitsu is opgebouwd. De ene denkwijze (systeem, methode) gaat van ongewapende naar gewapende technieken en de andere denkwijze gaat van gewapende naar ongewapende technieken.
Vanuit het In / Yo-principe zijn het elkaars aanvullende antagonisten.
Door de jaren heen heeft het AiKi Ju Jitsu vele ontwikkelingen doorgemaakt. Lees hierover meer in de AiKi Ju Jitsu Geschiedenis